Faza de gastrulă (gastrulatio)

Faza de gastrula este momentul din dezvoltarea embrionara cand se formeaza cele 3 foite embrionare, ectodermul, mezodermul si endodermul

Faza de gastrulă (gastrulatio) se caracterizează printr-o proliferare intensă, o creştere volumetrică şi prin deplasări morfogenetice (motus morphogenetici) ample de celule sau grupuri de celule, în urma cărora rezultă foitele embrionare (strata germinalia).

Micromerele se divid mai rapid şi alunecă (immigratio) la suprafata blastulei prin epibolie (epibolia), realizând foita celulară externă (epiblastus) sau ectoblastul (ectoblastus). Macromerele care contin vitelusul se divid mai putin intens şi se invaginează (invaginatio), prin embolie, realizând foita internă (endoderma) sau endoblastul (endoblastus). Embolia constă într-o invaginanare în cavitatea blastocelică a macromerelor. Cavitatea formată în urma invaginării se numeşte arhenteron şi comunică cu exteriorul prin blastopor, care marchează extremitatea caudală a corpului viitorului animal, fiind delimitat de două buze, una superioară, alta inferioară. Spre sfârşitul fazei are loc o alungire (elongatio) a gastrulei, în sensul axului antero-posterior.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s