Faza de gastrula este momentul din dezvoltarea embrionara cand se formeaza cele 3 foite embrionare, ectodermul, mezodermul si endodermul
Faza de gastrulă (gastrulatio) se caracterizează printr-o proliferare intensă, o creştere volumetrică şi prin deplasări morfogenetice (motus morphogenetici) ample de celule sau grupuri de celule, în urma cărora rezultă foitele embrionare (strata germinalia).


Micromerele se divid mai rapid şi alunecă (immigratio) la suprafata blastulei prin epibolie (epibolia), realizând foita celulară externă (epiblastus) sau ectoblastul (ectoblastus). Macromerele care contin vitelusul se divid mai putin intens şi se invaginează (invaginatio), prin embolie, realizând foita internă (endoderma) sau endoblastul (endoblastus). Embolia constă într-o invaginanare în cavitatea blastocelică a macromerelor. Cavitatea formată în urma invaginării se numeşte arhenteron şi comunică cu exteriorul prin blastopor, care marchează extremitatea caudală a corpului viitorului animal, fiind delimitat de două buze, una superioară, alta inferioară. Spre sfârşitul fazei are loc o alungire (elongatio) a gastrulei, în sensul axului antero-posterior.

