Picturi cu flori

Flori de moringa, pictura in acrilic

Moringa oleifera ( copacul-hrean, copacul-copan sau copacul kelor ) este un arbore care apartine familiei Moringacea si creste in Africa si anumite zone din Asia, cum ar fi India. Planta bogata in antoxidanti, fier si vitamina C este utilizata pentru proprietatile sale nutritive si curative, fiind utilizate toate partile sale. Frunzele sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine şi minerale, fiind bogate in vitamina B6, vitamina C, vitamina B2 si vitamina A, in timp ce pastaile au un continut si mai ridicat de vitamina C si zinc

Ceaiul de moringa este bogat in vitamina C si fier, are proprietati antiseptice, mentine un nevel scazut al tensiunii arteriale si al colesterolului, si protejeaza ficatul.

Moringa se foloseste si in industria cosmetica si de parfumerie, facand pielea mai fina si mai elastica.

Mai sus este pictura mea reprezentand florile alba ale acestui arbore

Ieri am dat forma si culoare unei picturi despre patchouli, o superba planta exotica cu flori albe , roz sau mov care este cultivata pentru aroma senzuala a uleiului extras din frunze, aroma considerata afrodisiaca inca de pe vremea vechilor indieni si utilizata in parfumerie si indistria cosmetica incepand cu anii 60 cand era „parfumul hippie”

Patchouli sau Pogostemon cablin este o planta perena din familia Lamiaceae care creste sub forma de tufis poate ajunge la inaltimea de 75 cm. Florile mici si delicate, dispuse in inflorescente de tip racem, pot avea diverse culori ce veriaza de la alb pana la roz sau violet.

Planta originara din sudul Asiei a fost cultivata de mii de ani in India pentru a fi utilizata in diverse ritualuri. Indienii numeau aceasta planta „puchaput” si o asociau cu senzualitatea, planta avand proprietati afrodisiace. Frunzele erau folosite si pentru a indeparta moliile si alte insecte daunatoare. Acestea erau puse intre saluri pentru a tine insectele departe de material.

Uleiul esential extras din frunzele de patchouli este utilizat in aromoterapie, in parfumerie si industria cosmetica pentru aroma sa seducatoare si relaxanta. Parfumurile pe baza de patcouli au devenit foarte populare in anii 60, cand uleiul esential extras din partile aeriene ale plantei era numit „parfumul hippie” pentru ca era utilizat de hippie pentru a masca mirosul de marijuana.

Mirosul divin al unei creme pe baza de patchouli m-a inspirat sa fac pictura de mai sus.

Este doar una din seria mea de picturi cu teme florale la care lucrez in aceasta perioada. Din aceasta serie nu lipsesc nici vanilia, nici lavanda, nici macul, nici alte flori care deocamdata sunt surpriza