De ce nu mai expun cu Asociatia Artistilor Plastici din Bucuresti

Lucrarile mele expuse la galeria AAP din Herastrau, inainte ca aceasta sa fie inchisa de primarie

Pentru ca va intriga absenta mea de la saloanele organizate de AAPB o sa clarific cateva lucruri prin aceasta postare pe care mi-as fi dorit sa nu fi fost nevoie sa o scriu. Pana acum am fost mereu de partea lor si am considerat ca au fost nedreptatiti de fiecare data cand au pierdut cate o galerie si i-am sustinut dar nu o voi face si acum. In primul rand e vorba de modul in care AAPB gestioneaza banii, banii stransi din cotizatia care acum ajuns la 150 RON, din donatii si de la artisti inainte de fiecare expozitie de grup, fara chitanta, fara justificare si fara a fi ceva declarat la ANAF.

Eu am expus alaturi de AAPB din anul 2002, pe vremea cand numarul membrilor era mult mai mare decat acum si asociatia dispunea de galeriile de la Teatrul foarte mic si Rosetti care intre timp au fost desfiintate. Din 2004, cand in urma unei retrocedari asociatia a fost obligata sa paraseasca sediul si sa inchida galeriile de la Rosetti pana in 2011 am facut o pauza, nemaifiind membru, iar in 2011 m-am reinscris la rugamintile lor.

I-am ajutat si cu promovarea online si cu afisele pentru expozitii pana cand s-a bagat pe fir o oarecare Gabriela Ichim, care in loc sa se trezeasca de dimineata si sa se duca la serviciu in fiecare zi, traieste ca un parazit pe pensia pictoritei Adriana Palaceanu si altor batrane de care pretinde ca are grija si a inceput sa ne ceara si noua bani pentru site afise si chiar si pentru fotografiile de la vernisaje, lucruri pe care pana atunci le faceam eu FARA SA CER BANI pentru ele si ar fi putut sa le faca oricine.

Afisul pe care l-am facut eu pentru salonul de toamna din 2015, inainte sa apara Gabriela Ichim
Afis facut de mine in mai 2015 pentru o expozitie de pictura care a avut loc la sediul de pe Pop de Basesti

Asa cum ma ocup de siturile mele, de blogurile mele, de canalul meu de youtube si de propria promovare pe retelele sociale, asa puteam sa fac si pentru AAPB. Aceasta Gabriela Ichim lua cate 50 RON pentru pagina fiecarui artist de pe situl AAPB si inainte de fiecare expozitie cerea de la fiecare artist la inceput 5 lei, apoi 10, apoi 30, iar la expozitia Trairi Plastice de la Palatul Parlamentului, unde nu se platea NIMIC pentru sala a cerut 70 RON, FARA CHITANTA si fara sa plateasca ceva statului pentru banii incasati, vezi doamne pentru mancarea si bauturile de la vernisaj (cu banii stransi s-ar fi cumparat si caviar, somon, creveti sushi si alte delicatese, iar noi am avut numai gunoaie de cativa lei din supermarket, covrigei de 1 leu biscuiti, produse de patiserie de proasta calitate si vin prost care nu cost nici macar 10 RON) si pentru afisul si pozele pe care ar fi putut oricine sa le faca. Eu nu am fost de acord si mi-au sarit in cap Cristiana Anton (care nu a fost de acord sa cumpar eu mancare si sucuri pentru vernisaj in loc sa dau banii cash) si Nicolae Chilia, presedintele asociatiei, care se plange mereu ca asociatia nu are destui bani in conturi pentru a inchiria spatii pentru galerii de arta, in schimb si-a facut el casa si atelier, doar pentru el si nu cred ca doar din banii stransi din pensie. Sunt sigura ca si Chilia si Cristiana Anton inghit cate o halca grasa din banii stransi de Gabriela Ichim, isi impart prada ca mafiotii.

Dumitru Nicolae Chilia (mijloc) si Mihai Boroiu (dreapta)

Chilia sustinea mereu ca banii nu ajung nici macar pentru facturile de la sediul care era deschis doar cateva ore joi in timp ce in restul timpului era folosit ca atelier de catre Constantin Tanislav si alte persoane. Din cotizatiile noastre se platea ce consula Tanislav in scop personal, curent, gaze, apa etc. In 2015 cand am avut expozitia personala acolo am fost singurul artist din AAP care a tinut mortis sa tina galeria de pe Pop de Basesti deschisa zilnic, cat mai mult timp si venea mereu Tanislav acolo si incerca sa ma convinga ca degeaba stau acolo, ca oricum nu vine nimeni si stiu ca intr-una din zile am plecat cand a venit el ca aveam si eu treburile mele, iar Tanislav a incuiat usa si s-a apucat sa picteze inauntru ca si cum ar fi fost la el acasa.

Spatiul acela ar fi trebuit sa stea tot timpul deschis si sa fie folosit pentru expozitii si workshopuri de pictura, activitati zilnice sau care sa aiba loc cat mai des si din cauza ca nu a fost folosit in scopul declarat a fost luat inapoi de catre primarie, iar artistii au fost dati afara de acolo

Nu stiu daca a fost sau nu vorba si de o chirie care ar fi trebuit sa fie platita din cotizatii si nu s-a platit, banii ajungand tot in conturile lui Chilia si nu ma bag atata timp cat nu am dovezi dar in trecut stiu ca Dumitru Nicolae Chilia a mai furat din banii asociatiei si atunci a fost prins si inlocuit de Mihai Boroiu si pot spune ca aia a fost una dintre perioadele bune ale asociatiei dar nu au trecut decat cativa ani si Chilia a fost reales presedinte al AAPB.

Eu m-am despartit definitiv la AAPB dupa expozitia Culori Mestesugite de la Centrul Cultural Mihai Eminescu, fost Calderon unde am avut si eu expozitii personale si stiu foarte bine ca nu se plateste taxa, doar se lasa o lucrare si Gabriela Ichim si cu Cristiana Anton mi-au cerut iar 30 RON cica pentru „protocol”, adica pentru mancare si bautura iar eu am zis clar ca nu am cash si o sa vin cu piscoturi, fursecuri saratele si suc de banii astia si zis si facut. Am fost in supermarket inainte de vernisaj si am facut cumparaturile de rigoare si le-am aratat si chitanta si tot nu au fost multumiti, astia in conditiile in care piscoturile saratelele si fursecurile mele erau mult mai bune decat gunoaiele lor de saleuri rancede, sticksuri de 1 leu, covrigi de iti rupeai dintii in ei, alune care erau si ele rancede si vinuri ieftine de supermarket. Daca toti banii stransi (30 RON X 40 pictori = 1200 RON) ar fi fost folositi pentru „protocol” cum ziceau ei atunci am fi avut numai icre negre, sushi, branzeturi fine, fructe de mare proaspete si vinuri scumpe de colectie pe masa.

Cand am vazut asta m-am simtit eu prost fata de doamna Scurtu si de toata lumea de acolo. Cum si-au permis sa ceara bani asa ca ultimii borfasi de pe strada, fara chitanta si fara justificare atata timp cat sala le-a fost oferita GRATUIT, de mila. Altii le ofera sali gratuit de mila si donatii iar ei baga bani in buzunar in timp ce artistii sunt ciupiti sau chiar jupuiti de bani in loc sa beneficieze de sustinere din partea asociatiei. Nu mai vreau sa expun cu o asociatie care pretinde ca ma ajuta sa ma dezvolt ca artist, dar organizeaza expozitii doar in spatii unde as putea expune si eu singura si fara sa platesc taxa sau platind mai putin decat le bag lor in buzunar. Eu le-am propus de nenumarate ori sa strangem bani ca sa inchiriem un spatiu (Nu mi-as permite sa dau 4000 de euro ca sa expun singura intr-un loc central dar as fi dispusa sa dau 100 de euro ca sa particip la o expozitie de grup intr-un loc unde stiu sigur ca e trafic si vin si turisti straini si as avea sanse sa scot macar banii investiti) si nu au fost de acord, in schimb ei organizeaza expozitii de grup la Centrul Eminescu, Casa Schiller si Cercul Militar National, locuri unde artistii pot expune si pe cont propriu, iar la Eminescu si Schiller nu se plateste taxa, doar se doneaza o lucrare.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un comentariu