Poezia eminesciana m-a inspirat mereu dar nefiind eu singura pictorita inspirata de muzele lui Eminescu, dupa o lunga serie de creatii proprii de inspiratie eminesciana prin care am redat chipul iubirilor care au marcat tineretea poetului, voi posta si arta prin care pictorul Constantin Lecca a redat chipul fiicei sale, Ceopatrei Lecca Poenaru, femeia pentru care Mihai Eminescu a scris poezia Pe langa plopii fara sot.

Mihai Eminescu si Cleopatra s-au cunoscut la o serată literară în casa lui Titu Maiorescu. Desi ea era cu 13 ani mai mare decat el si nu era interesata de el, poetul a dezvoltat o adevarata pasiune pentru aceasta femeie, urmarind-o mereu, scriidu-i nenumarate scrisori si poezii, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind „Pe langa plopii fara sot”.

Cleopatra Lecca Poenaru era o femeie inalta si corpolenta ce semana mai mult cu o amazoana decat cu copila gingasa omniprezenta in versurile din tineretea poetului. Cleopatra a fost iubirea ce a marcat perioada maturitatii lui Eminescu si ultima femeie din viata acestuia. Spre deosebire de Casandra Elena Alupului, prima iubire a poetului si alte femei care au trecut prin viata acestuia lasandu-si amprenta in lirica eminesciana, Cleopatra a fost imortalizata si in arta plastica chiar de tatal ei, Constantin Lecca. Putem doar sa ne imaginam cum arata copila cu parul balai „floarea albastra” Casandra Elena Alupului, iar pe Veronica Micle o putem vedea doar in cateva fotografii in timp ce pe Cleopatra Lecca Poenarul o putem admira in toata splendoarea ei in creatiile tatalui ei.
