Mandalele sunt spații sacre ce reproduc bi sau tridimensional. dimensiuni superioare (chiar Intreg universul, sau sunt porli catre aceste dimensiuni Ele ii amintesc privitorului, sau celui care le deseneaza/construieste. de imanenta sacrului in univers si de potentialul pe care il are. deci il asista pe calea către iluminare

Contemplând mandala unei divinități sau chiar mardala personală, ești adus in starea de iluminare, de descoperire a divinității din tine. Jn starea de extaz in care te percepi ca parte a Întregului

Mandalele sunt spații sacre aparute in procesul trecerii de pe taramul suferinței catre taramul împlinirii. Privita intr-o stare meditativa. mandala poate actiona in cele mai nebănuite feluri asupra psihicului uman
Mandalele sunt prezentate in toate marile culturi ale lumii: de la cele budiste. tibetane, hinduse, pana la reprezentarile creștine de pe pereții bisericilor si au fost prezente si in cultura geto-dacilor si la romani.
Din observarea mandalelor putem desprinde trei elemente principale: Lotusul Central – numit și Bindu – punctul focal central al compoziției Este locul în care toata energia divina se concentreaza, este simbolul centrului ființei umane Palatul Celest – simbol al ființei spirituale si Porțile Palatului Celest prin care se parcurge dnnnul catre centrul funiei noastre. Structurile mandalei, atat prin forma lor cat v prin culoare, creeaza in creier conexiunea celor doua emisfere cerebrale Vibratia culorilor, activeaza conexiunile de lumina, ac;ionand pina la nivelul cromozimial.
Curgerea lină a energiei vitale si dizolvarea blocajelor corpului eteric sunt doua beneficii directe ale lucrului cu mandala ființei. Echilibrul este o alta forma a simetriei.
Cand privim o mandalla, ea armonizeaza forul nostru interior, ne aduce liniste, si pace, ne pune in echilibru, stimulează in noi idei creatoare, capabile sa ne concentreze către un constructiv. Mandala mai este definită si ca o Psihocosmograma care are forta de a atrage privirea spre centrul ei, de a concentra privirea către Unitate Mandala actioneaza asupra psihismului, reunind si unificand.

Psihologul David Fontana sustine ca natura simbolica a mandalei poate fi de folos in procesul de accesare treptata si progresiva a nivelurilor profunde ale inconstientului. Mandala poate astfel ajuta la trairea unor stari mistice autentice, fiind in concordanta cu unitatea omului cu cosmosul.
Energia mandalei patrunde in forul interior unde armonizează gandurile, elimina frica si blocajele psihice. in credinta tibetana, puterea de vindecare a mandalei se raspandeste simbol solar din vechime datand de pe vremea culturii cucuteni, preluat si folosit de daci, mandala straveche intreaga lume. Mandala este folosita in practica tradiponaIa a caIugarilor budisti si hindusi,in practica meditatiei, a concentrarii. si in cea a contempllarii Mandala ajuta la transformarea perceptiei lumii înconjurătoare intr-o percepție a naturii noastre divine.
Puterea energetica a mandalei a fost folosită in ritualurile magice recomandate in astrologia Ayurvedica si in yantrele astrologice care se folosesc de energia a noua planete. Mandalele pot fI purtate si ca talismane.
Mandaiele personalizate, calculate pe baza șirului lui Fibonacci, ajută la conștientizarea blocajelor si dizolvarea lor. Concret, se asociem numerelor din data nașterii sau din numele personal, valori, culori si forme geometrice pline de semnificații Mandalele construite in acest mod numerologic, pe baza datei de nastere, sau a numelui. oferă posibilitatea vizualizarii potențialului divin si a barierelor pe care le poti întâmpina in viata. ( text Dreluat – a-ma radio)