Cascada Valul Miresei, un loc frumos ce ascunde o poveste tragica, atrage anual un numar destul de mare dintre tusristi. Dar oare cati dintre ei cunosc povestea care a dat numele acestui loc?
Numele cascadei a fost dat dupa o intamplare tragica: sinuciderea unei mirese chiar in ziua nuntii, zi pe care multi dintre noi, cei din ziua de azi, o numesc „cea mai frumoasa zi din viata”.
Mireasa care s-a sinucis la cascada valul miresei, pictura ulei pe panza Sinuciderea unei mirese, desen in creion Sinuciderea unei mirese, desen in creion
Aceasta este locul unde o tanara mireasa s-a aruncat de pe stanci nesuportand ideea de a petrece tot restul vietii alaturi de un barbat de care nu era indragostita. Ea nu a suportat ideea de a fi data ca o vita, fara dreptul de a spune nu, si a fugit de o casatorie dupa care urma ceva previzibil, o serie de violuri (ea nu ar fi vrut sa faca dragoste cu acel barbat pentru nimic in lume), poate batai si o viata de chin. Dupa ce a fugit de la propria nunta (aranjata de altii) fata a hoinarit prin padure, unde putea oricand sa fie atacata de animalele salbatice sau de haiduci, si, intr-un gest disperat, s-a aruncat de pe stancile inalte de la Rachitele. Poate iubea pe altcineva, poate avea un alt iubit, precum o Julieta uitata de pe meleagurile carpatine, poate nu, poate iubea pe altcineva in secret, poate isi dorea doar sa fie libera, ceea ce in acele timpuri intunecate era imposibil pentru o femeie, nu putem știi dar neavand unde sa se duca si ce sa faca, neavand nici macar dreptul de a decide in ceea ce priveste propria viata tanara a ales sa moara.
Ca ea au fost nenumarate fete, mireasa care s-a sinucis la grota de la Slanic Prahova si mutle altele care s-au pierdut in negura istoriei. Cine stie cate tinere fete s-au sinucis pentru ca erau obligate sa se casatoreasca cu barbati pe care nu-i iubeau.

Azi este ziua internationala pentru eliminare violentei impotriva femeilor si cu aceasta ocazie am facut o noua pictura despre povestea tragica a miresei de la Rachitele si altor fete, in speranta ca societatea se va schimba si femeile din viitor nu vor mai suferi precum cele din trecut care erau obligate sa se casatoreasca cu barbati de care nu erau indragostite, tinute pe o pozitie inferioara de sluga in casa batute, violate, umilite asta pentru ca societatea era puternic intoxicata la nivel mental de asa zisele invatauri ale lui Pavel care sustinea in scrisorile catre corintezi ca femeia trebuia sa taca si sa poarte capul acoperit in semn de supunere, sa fie supusa barbatului si sa nu ridice capul, sa accepte orice inclusiv sa fie batuta, bataia fiind considerata o modalitate de „a corecta” o femeie pacatoasa. E trist ca „invataturile” acelor barbari au dainuit timp de mii de ani si chiar si in ziua de azi mai exista oameni care cred in ele considerandu-le sfinte.
Lucrarea va fi expusa la Hotel Pullman, world Trade Center, facand parte din epozitia de arta Serenity organizata de ArtUT.
Felicitări!
A republicat asta pe Cronopedia.