Mandala romana din mozaicul din cetatea Tomis

Am pictat aceasta mandala inspirandu-ma din mozaicul roman din cetatea Tomis (Constanta). Mai jos puteti vedea niste fotografii pe care le-am realizat in vara anului 2016, cand am vizitat edificiul.

Nu am insistat pe detalii cum ar fi armele si plantele din interiorul madalei deoarece din pacate multe dintre acestea s-au pierdut din cauza gradului avansat de degradare a mozaicului din Constanta.

Pictura va fi expusa la Hotel Pullman intre 16 ianuarie si 13 februarie 2019

Mandala, un element de geometrie sacra prezent atat in culturile orientale cat si la romani si alte popoare cum ar fi dacii si celtii

In ziua de azi avem tendinta de a asocia mandalele cu yoga si culturile orientale dar si alte popoare, cum ar fi romanii, dacii si celtii, foloseau diverse elemente de geometrie sacra, asemanatoare cu mandalele pe care budistii si hindusii le asociau cu universul, existand un limbaj geometric comun ce dateaza din timpuri stravechi.

Mandala dacica

Celtii si tracii au intrat in contact cu civilizatiile din Asia, iar mai taziu grecii si romanii au preluat de la acestia diverse elemente culturale, inclusiv cele importate din orient.

Sa nu uitam nici de migratiile indo-europene care au avut loc cu mult timp inainte de constituirea statului dac si aparitia imperiului roman. Indo-europenii au venit de undeva din nordul Europei, probabil dintr-o zona care in ziua de azi este pe teritoriul Rusiei si au migrat in doua directii, o parte dintre ei spre Europa, o parte spre India, fiind manati spre sud de o racire a climei. Este posibil ca ei sa fi adus elementele culturale intalnite atat la popoarele europene cat si la cele din orientul indepartat. Stim mult prea putine despre civilizatia lor.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s