Rusalcele

Ieri am realizat aceasta pictura, continuand seria de lucrari avand ca tema legendele ce isi au originea in cultura geto-dacilor. Lucrarea are ca tema rusalcele, cele 3 fecioare sarbatorite in ziua de rusalii, ziua trandafirilor (numele sarbatorii provine de la latinescul rosa=trandafir), prin care dacii marcau inceputul verii, la fel ca si grecii si romanii. Desi sarbatoarea rusaliilor a fost deturnata si transformata in altceva de catre crestini, rusalcele au ramas in traditia populara. Rusalcele, asimilate de multe ori cu ielele, sunt zane rele ce au puterea de a poci si de a imbolnavi oamenii care se apropie de ele si doar vrajitoarele sunt cele care le cunosc si le pot spune pe nume. Conform unor legende populare acestea erau 3 surori, Margalina, Savatina si Rujalina, fiicele lui Rusalim imparat, care au baut din greseala licoarea nemuirii ceea ce le-a facut sa ramana mereu tinere, 3 tinere fecioare ce bantuie prin paduri.

E posibil ca Rusalcele, ielele si sanzienele sa fi fost zeitati ale geto-dacilor, nimfe ale padurii, cum erau pleiadele din mitologia greaca sau nimfele din alaiul lui Dionysus.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s