Planeta Pluton

Planeta Pluto a fost descoperită în 1930, prin calcule teoretice si pana in 2006 a fost considerata a 9-a planeta a sistemului solar. In 2006  in urma congresului extraordinar al Uniunii Astronomice, expertii au hotarat ca Pluto sa nu mai fie numita planeta, ci planeta pitica sau plutoid, la fel ca si Eris. Pluton se mişcă in afara orbitei lui Neptun, pe o orbită oarecum stranie In timp ce toate orbitele planetare sunt aproape circulare, orbita lui Pluton este puternic alungită şi înclinată cu aproximativ 18 grade. Este interesant de remarcat faptul că în timp ce în punctul său cel mai îndepărtat de Soare Pluton se află în spaţiu mai departe decît Neptun, distanța sa cea mai apropiată de Soare este întrucîtva mai mică decît raza orbitei lui Neptun, astfel încît cele două orbite, de fapt, se intersectează  pentru o perioadă de 20 de ani din cei 248 cât durează mişcarea sa de revoluţie. Nicio altă planetă nu intersectează orbita altei planete. Doar cometele şi asteroizii fac acest lucru.

Din observarea directă a diametrului lui Pluton astronomii au conchis că masa sa reprezintă numai 3% din masa Pămîntului, fiind mai mica decat luna, ceea ce înseamnă că Pluton este cel mai mic membru al familiei planetelor iar recent a fost trecut in categoria planetelor pitice.

Cea mai mare dintre cele cinci luni ale lui Pluto, Charon, are aproape jumătate din dimensiunea lui Pluto. Din această cauză, unii astronomi au recomandat ca Pluto şi Charon să fie considerate mai degrabă un sistem binar de planete pitice şi nu o planetă cu satelitul său.

Ajungem astfel la concluzia că, probabil, Pluton nu este una dintre planetele iniţiale, ci. un fost satelit al lui Neptun, aruncat pe o orbită solară în urma conflictului gravitational cu ceilalţi doi sateliţi al acestuia: Triton şi Nereida. Orbitele acestor doi sateliţi poartă urmele luptei care a avut loc cu miliarde de ani în urmă: Triton are o mişcare de revo luţie retrogradă în jurul lui Neptun, iar orbita Nereidei este foarte excentrică.

Există unii astronomi care sunt de părere că Pluto s-ar fi format în afara sistemului solar, fiind la un moment dat capturată de gravitaţia Soarelui

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s