Celulele cartilajului de sepie

Tesutul cartilaginos, ca şi celelalte tesuturi colagene, derivă din mezenchimul embrionar. Celulele stelate ale mezenchimului sub influenţa factorilor mecanici locali (frecare, presiune, tracțiune, etc.) proliferează, se transformă, devin rotunde sau poliedrice şi elaborează o substanţă intercelulară solidă. Când aceste celule nu au secretat în jurul lor decât o capsulă groasă, ele par strâns unite între ele şi formează aşa zisul cartilaj celular sau cartilaj capsular, cum se observă, de ex.: la larva amocetului Petromyzon planeri. Celulele cartilaginoase păstrează în unele cazuri forma celulelor din care provin: ele sunt ramificate şi anastomozate în sânul substanţei fundamentale hialine pe care au elaborat-o. O astfel de varietate, cu celule ramificate, se observă în cartilajul hialin al unor moluşte cefalopode şi în cartilajele corniculate ale laringelui, la mamifere; în stări patologice îl aflăm, la mamifere, în tumorile cartilaginoase, în enchondroame.
Mai jos este un desen fluorescent prin care am reprezentat celulele cartilajului de sepie. Celulele au un aspect stelat cu multe ramificatii si in interiorul citoplasmei exista un condriom foarte dezvoltat.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s