Portretul Otiliei Marculescu din romanul Enigma Otiliei

Despre Otilia Marculescu din romanul Enigma Otiliei am tot vorbit, icepand din anul 2005 cand am avut romanul ca subiect la bacalaureat.

Otilia o tanara de 18 ani, subtirica, cocheta, pasionata de moda si de pian este personajul principal al romanului intitulat initial „Parintii Otiliei”. Otilia este caracterizata de catre scriitor, alte alte personaje si prin autocaracteizare. Personalitatea fetei este puternic marcata de societatea misogina si patriarhala in care a crescut si prin urmare Otilia isi dorea cel mai mult sa se casatoreasca cu un barbat bogat cu un statut social de invidiat care sa o intrtina, un barbat ca Leonida Pascalopol. Si Aurica Tulea isi dorea acelasi lucru si perspectiva de a ramane fata batrana o speria mai rau ca orice in conditiile in care in acea societate o femeie care nu avea un barbat langa ea nu avea niciun viitor. La inceputul secolului 20, cand se petrece actiunea romanului femeile nu aveau drepturi egale cu barbatii si viata lor nu le apartinea, acestea neputand sa construiasca o cariera si sa fie independente. In timp ce Felix se pregatea sa urmeze cursurile facultatii de medicina, Otilia si cu Aurica stateau acasa „la pension” cum se spunea pe vremea aceea si isi doreau un singur lucru, sa fie placute de barbati si sa se casatoreasca, casatoria fiind singurul lucru in care isi puteau pune sperantele, neputand realiza ceva pe cont propriu. In timp ce despre Otilia se aminteste in treacat ca si-ar dori sa urmeze conservatorul si sa devina o artista, cand vine vorba despre Aurica nici macar nu se pomeneste ca aceasta ar avea vreo aspiratie profesionala.

Continuand seria de creatii prin care am redat chipul prelung si incarcat de bucle al Otiliei, asa cum mi-am imaginat-o eu cand am citit cartea, am realizat creatia de mai sus, un portret desenat in creion peste care am aplicat si cafea cu mult zahar.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s