Zeita Bendis

Zeita Bendis
Zeita Bendis, pictura acrilice pe panza

Dupa ce am vizitat templul zeiței Bendis de la cetatea dacica Piatra Rosie m-am gândit sa redau imaginea zeității printr-un tablou. Bendis a fost corespondentul trac al zeiței Artemis sau Diana, protectoarea amazoanelor de pe teritoriul trac, un ideal de care fiecare amazoana își dorea sa se apropie. Este posibil ca pe vremea dacilor Piatra Rosie sa fi fost un centrul cultural si spiritual al femeilor trace unde amazoanele se adunau la templul zeitei Bendis

Templul zeitei Bendis de la Piatra Rosie
Ruinele templului zeitei Bendis de la cetatea Piatra Rosie

Sâmbăta am pictat zeița dacilor asa cum mi-o imaginez eu, puternica și feminina în același timp, neînfricata, cu un corp bine sculptat și parul împletit în doua cozi, purtând un fel de coif metalic pe cap. La daci cele doua cozi erau simbolul fecioriei, lucru care s-a pastrat pana in ziua de azi in tradiția populara românească. Bendis era o zeița fecioara, o luptătoare care era sa meargă si pana in pânzele albe pentru ceea ce isi dorea si nu avea niciodată nevoie de un bărbat, facand totul prin fortele proprii. Pentru a realiza coiful de pe capul zeiței am pornit de la bustul descoperit la cetatea Piatra Rosie.

efe04c697092e14e1fbd9d33786737ed

 

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s