Sarutul lui Klimt, o lucrare nascuta din iubrea pentru Emilie Louise Flöge

In 1908 pictorul simbolist Gustav Klimt finaliza lucrarea „Sarutul”, intitulata initial „Indragostitii” o pictura in ulei pe panza cu foita de aur, argint si platina.

Dar cine a fost muza din spatele acestei capodopere? Cine a fost cea care l-a inspirat pe Klimt?

Lucrarea s-a nascut din sentimentele pe care artistul le nutrea pentru Emilie Louise Flöge, la fel ca si alte creatii in care apare chipul celei care a fost marea iubire a pictorului.

Emilie a lucrat ca designer vestimentar alaturi de surorile ei Pauline si Helene si in 1904 a pus pe picioare propria afacere, casa de moda Schwestern Flöge. Surorile Floge au revolutionat industria modei cu ani buni inainte ca Coco Chanel sa-si deschida propria casa de moda. In 1891 Helene, sora mai mare a Emiliei s-a casatorit cu Ernst Klimt, fratele mai mare al lui Gustav dar mariajul lor a durat doar un an, pana cand moartea lui Ernst i-a despartit iar Gustav a inceput sa frecventeze casa familiei Floge. Atunci Emilie avea doar 18 ani. Tot in acea perioada Klimt a inceput sa reprezinte chipul Emiliei in lucrarile sale si sa colaboreze cu aceasta in zona de design vestimentar, realizand desene care au fost integrate in creatiile acesteia.

In 1918 Klimt a suferit un accident vascular cerebral iar ultimele sale cuvinte au fost „Sa vina Emilie”

Puteti citi despre povestea de dragoste dintre Gustav Klimt si Emilie Louise Floge in aceasta carte

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s