Sinca Veche, un loc sacru inca de pe vremea dacilor

Unul dintre preotii lui Zamolxis la Templul Ursitelor de la Sinca Veche, pictura acrilice pe panza

Templul ursitelor sau templul dorintelor de la sinca veche a fost un loc sacru inca din timpuri stravechi.

Templul dateaza de acum 7000 de ani si fost folosit de o cultura putin cunoscuta din acea vreme, apoi de daci si in cele din urma de crestini.

Initial templul a fost contruit de o civilizatie putin cunoscuta, contemporana cu cultura Cucuteni. In procesul de constructie s-a utilizat o tehnologie mult mai avansata decat ceea ce credem noi despre ceea ce puteau face oamenii acelor vremuri, iar in structura constructiei au fost inglobate cristale de cuart cu efect piezoelectric, ca si in piramida lui Keops. Interesant este si faptul ca templul a fost construt pe un deal in forma piramidala, ca si cum oamenii acelor timpuri ar fi cunoscut si ar fi stiut sa foloseasca efectul de piramida. Nu am putut sa nu observ in acest templu un simbol stravechi compus din doua triunghiuri, unul cu varful in sus, celalt cu varful in jos, un simbol care seamana foarte mult cu simbolul fertilitatii din culturile Gumelnita si Cucuteni, contemporane cu cei care au construit templul, un simbol pe care oamenii din acele timpuri il asociau cu zeita mama, zeita suprema datatoare de viata. Spre deosebire de religiile patriarhale si misogine din ziua de azi, religia acelor oameni avea in centru feminitatea, marea zeita mama, cea care da viata si ocroteste oamenii, animalele, granele, etc.

Simbolu din templul de la Sinca Veche care seamana cu simbolurile fertilitatii din culturile Gumelnita si Cucuteni, contemporane cu cei care au construit templul

Mai tarziu dacii au folosit si ei acest templu stravechi in ritualuri legate de ursite, de destin si de indeplinirea dorintelor. De aici a ramas denumirea de Templul Ursitelor si credinta ca acest loc poate indeplini dorinte. Este posibil ca templul sa fi fost inchinat unor zeite despre care se credea ca au puterea de a indeplini dorintele muritorilor de rand.

Un alt simbol interesant din Templul Ursitelor este steaua cu 6 colturi ce inglobeaza simbolul yin-yang. Oare aceasta este dovata schimburilor culturale dintre daci si alte popoare? Oare Zamolxis s-a intalnit cu innvataturile lui Moise si asa se explica asemanarile dintre religia monoteista a dacilor si religiile abrahamice?

Dupa patrunderea crestinismului templul a fost pur si simplu confiscat de crestini. Acestia au sters aproape toate urmele credintelor stravechi pentru a le inlocui cu elemente abrahamice, astfel incat in ziua de azi „Templul ursitelor” a fost inlocuit de „manastirea rupestra”, un loc sfant pentru crestini, in mentalul colectiv. La mnastirea crestina de la Sinca Veche exista si moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Am fost si eu la Sinca Veche in 2017 si pot spune ca in acel templu am simtit o energie speciala care imi dadea un sentiment de pace interioara.

Va recomand si voua sa-l vizitati si o puteti face prin Cistour. Pe langa locurile sacre de la Sinca Veche puteti vizit asi Cetatea Fagaras si biserica fortificata CINCSOR. Este o excursie de o zi in care cei credinciosi se vor simti mai aproape de divinitate, iar pasionatii de istorie si mitologie vor intra in contact cu civilizatiile din trecut prin mostenirea pe care acestea au lasat-o pemtru posteritate.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s