Oameni buni fiti sinceri. Care e primul lucru la care va ganditi gand vedeti o fata/ femeie tanara facand autostopul pe marginea drumului? Nu va trece prin minte ca ar putea fi o prostituata?
Autostopul este ilegal, periculos si asociat cu prostitutia, iar cand o femeie sta pe marginea drumului cu mana ridicata ca sa ia „ocazia” poate fi usor confundata cu o prostituata care asteapta clientii. Din acest motiv multe femei au ajuns sa fie violate dupa ce au urcat in masini de ocazie conduse de barbati necuoscuti.

Nu intamplator in 2015 s-a dat legea nr. 129/2015 care pedepseste cu amenzi intre 1000 si 5000 RON soferii care transporta persoane fara a detine autorizatie de taxi. Cei care au gandit aceasta lege au stiut foarte bine cat de periculos e autostopul, atat pentru persoanele care iau masini de ocazie cat si pentru soferi. Se pot intampla multe. Nu stii peste cine dai si poti sa nimeresti un sofer care conduce imprudent si face un accident, un obsedat sexual care te violeaza in camp sau chiar un criminal, ca in Gheorghe Dinca. Din pacate oamenii nu cunosc aceasta lege care ar trebui sa-i apere si continua sa ia masini de ocazie punandu-si viata in pericol. Daca Alexandra Maceseanu si Mihaela Luiza Melencu ar fi cunoscut si ar fi respectat aceasta lege ar fi fost in viata.
Probabil ca legea e prea blanda si se face mult prea putin pentru aplicarea ei. Eu daca ar fi dupa mine as propune marirea amenzilor si confiscarea masinii si un control mult mai strict al soferilor, pentru a fi descoperiti cei care iau persoane la „ia-ma nene”
Daca ar fi sa reprosez ceva politiei romane primul lucru ar fi faptul ca nu se iau masuri pentru aplicarea legii nr. 129/2015 si nu sunt controlati mai des soferii care iau persoane necunoscute in masina. Daca masina lui Gheorghe Dinca ar fi fost oprita de politie si s-ar fi constatat ca acesta a incalcat legea nr. 129/2015 si cineva i-ar fi spus fetei sa nu se mai urce NICIODATA in masina unui barbat necunoscut nu s-ar fi ajuns unde s-a ajuns.
Nu acuz parintii fetei ca nu i-au zis sa nu se urce niciodata in masina unui barbat necunoscut ca e periculos (ai mei mi-au zis asta si bine au facut) , acuz de massmedia pentru lipsa campaniilor de in formare privind pericolele autostopului.
Dincolo de lege mai e vorba si de mentalitati, care se schimba mult mai greu decat legislatia. Oamenii nu stiu cat de riscant e sa te urci in masina unui oarecare care nu are autorizatie de transport persoane sau sa iei necunoscuti de pe marginea drumului si pentru asta ar fi necesare niste campanii serioase de informare. Nu inteleg de ce s-a vorbit foarte mult de criminalul psihopat de la Caracal dar nici macar nu s-a atins subiectul autostopului.
Am apreciat interesul pentru cauza femeilor care ajung pe mâna unor ticăloși. Subscriu la asta. Dar sunt de părere că nu puteți generaliza până într-acolo, încât să considerați că toți necunoscuții sunt neapărat și infractori. Iar un cetățeam onest care își oprește mașina să ia de pe marginea drumului alt cetățean (femeie ori bărbat) nu face o ilegalitate, ci un gest omenos. Sunt destui (așa cum eram și eu) care nu percep bani pentru serviciul acesta, se bucură doar să facă o faptă bună. Sunt locuri unde se frecventează autostopul și asta de zeci de ani. Pentru unii, acesta este un mijloc uzual de călătorie și slavă Domnului că nenorociri din astea nu se întâmplă decât sporadic, cine știe când și cine știe unde. Părinții grijulii pot spune copiilor lor să evite riscul, și să nu urce în mașina necunoscuților, cu asta sunt de acord. Dar amestecarea laolaltă a prudenței, cu o lege care da bine numai pe hârtie însă era inaplicabilă de fapt…ce să zic, nu e ok. Cum să gândiți că oamenii care vă fac un serviciu (de acord, nu dvs. înșivă, dar ipotetic puteți ajunge chiar și dvs. în situația de a avea vreodată nevoie) să primească amendă ca și cum ar fi făcut ceva rău?