Zeita Eostre si pastele

Azi sarbatorim pastele, o sarbatoare crestina cum cred cei mai multi dintre noi sau o sarbatoare a primaverii si a feritilitatii confiscata de crestini, asa cum a fost confiscat si craciunul, sarbatoarea nasterii zeului soare?

Inainte de raspandirea crestinismului popoarele din Europa, mai ales triburile germanice, aveau un festival al primaverii si al fertilitatii in luna aprilie, perioada in care era venerata zeita Austro, Eoster sau Ostara, o zeita a rasaritului, a primaverii si a fertilitatii care avea ca totem iepurele (de aici povestea cu iepurasul care aduce cadouri). In timpul acelor festivaluri oamenii vopseau oua in diverse culori pentru ca oul era asociat cu fertilitatea, cu nasterea, cu ciclul vietii. Este posibil ca si ei sa fi avut aceasta sarbatoare tot in functie de fazele lunii, ca si pastele deoarece oamenii acelor vremuri asociau ciclul lunar cu ciclul menstrual si credeau ca exista o legatura intre aceste cicluri care, intamplator sau nu. au ambele lungimea de 28 de zile.

Azi am pictat zeita Eostre alaturi de iepurele ei sacru, tinand in brate oul datator de viata.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s