Arta in afara legii in Bucuresti

Cu_tablourile_in_fata_primariei_capitalei[1]

Azi am aflat ca odata cu schimbarea conducerii facultatii de utilaj tehnologic galeria ArtUT a fost inchisa, asa cum in februarie 2013 a fost inchisa galeria AAP din Herastrau, ca si cum expozitiile de arta gazduite de aceasta ar reprezenta o amenintare la siguranta nationala, iar un pictor pe care il cunosc era sa fie arestat pentru ca… picta intr-un parc. Pictorul a a plecat cu coada intre picioare fara a mai intreba in baza carei legi vine politia sa-l intreb de ce picteaza in parc asa ca m-am gandit ca singurul mod prin care pot afla in baza carei legi este interzis ca artistii sa picteze sau sa-si expuna lucrarile pe spatiul public, fara intentia de a vinde ceva, este sa stau cu lucrarile in fata primariei pana cand voi avea chiar eu o discutie cu reprezentatii statului, chiar si cu riscul de a incasa o amenda, si asa am facut.

Am legat frumos cateva tablouri de gardul Cismigiului, chiar in fata primariei pana cand cei din primarie m-au vazut si au trimis un politist dupa mine. Langa mine era un om care protesta pentru ca efectiv ajunsese sa doarma pe strazi dupa ce a ramas fara casa. Imi povestea ca cei din primarie nici macar nu au vrut sa aprobe protestul lui, asa cum au refuzat sa aprobe si protestul pentru inchiderea gropii de gunoi de la chiajna-rudeni care polueaza jumatate de Bucuresti. Eu si cu el avem un lucru in comun, suntem victime ale mafiei imobiliare, el nu avea nici macar unde sa locuiasca, eu ca artist nu am unde sa-mi expun lucrarile. Din cauza unora ca Donald  Trump care trag sforile in domeniul imobiliar preturile spatiilor, atat locuinte cat si spatii cu alte destinatii, ating valori astronomice, sume pe care un om obisnuit nu ar putea sa le stranga nici macar daca ar economisi tot salariul timp de 1000 de ani. Prin aceste mijloace economice este atat limitat dreptul fundamental la locuire cat si dreptul la libera asociere, fiind foarte greu pentru un ONG sa aiba un sediu unde membrii acestuia sa se poata aduna.

Cand a venit un reprezentat al politiei locale eu am intrebat:

-Am incalcat cumva vreo lege tinand tablourile expuse aici?

Omul legii a incercat sa ma acuze de comert ilegal, in baza legii 10 din 1990 dar eu i-am explicat ca nu vreau sa vand tablourile si doar le tin acolo pentru a fi vazute si am intrebat daca exista o lege care interzice acest lucru dupa care am primit un raspuns surpriza, politistul mi-a zis ca nu stie, ca nu cunoaste toate legile. Am fost surprinsa ca un om al legii NU cunoaste legile pe care teoretic ar trebui sa le apere.

Situatia artistilor din Romania
Situatia artistilor din Romania, pictura acrilice pe panza

Dupa o discutie mai lunga despre faptul ca nu exista modalitati legale prin care artistii isi pot vinde lucrarile si despre lipsa galeriilor de arta din Bucuresti politistul mi-a povestit ca chiar functionarii din primarie, deranjati de aparitia de pe gardul parcului  l-au trimis sa ma aresteze, asta chiar in conditiile in care nu exista o lege prin care sa fie interzisa expunerea de obiecte de arta in spatiul public, fara un scop comercial.  Pur si simplu cei care detin functii importante in administratia locala a Bucurestiului si in statul asta sunt deranjati de arta si de artisti si prin interpretari abuzive ale legislatiei sau prin mijloace economice taie aripile artistilor si fac in asa fel ca sa nu fie loc nicaieri pentru arta, ca si cum un pictor care picteaza in parc ar pune in pericol siguranta publica. Doar pentru a picta sau pentru a sta cu tablourile in parc este nevoie de aprobari peste aprobari care se obtin foarte greu de la primarie, iar fara aceste aprobari artistul este fugarit de politie ca un traficant de droguri sau ca un terorist. Mai usor e sa vinzi droguri decat niste obiecte in care ai investit timp, pasiune, talent si munca, daca faci parte din mafia care a mituit atatia politicieni si a cumparat guverne. Chiar si traficul de droguri este permis in mod tacit, cu voie de la autoritatile corupte, altfel ar fi usor ca acest fenomen sa fie starpit din radacini.

Daca Gabrielei Firea nu-i place ceva atunci se vor gasi mereu motive pentru ca acel ceva sa fie interzis, cum ar fi faptul ca vezi doamne un concert blocheaza traficul sau un pictor care picteaza sau sta cu tablourile in parc trebuie neaparat sa faca comert ilegal si din cauza asta e la pamant economia nationala, pentru ca o baba de la tara vinde si ea un ou de 50 de bani sau pentru ca cineva picteaza si ar putea vinde cate un tablou (ceea ce de multe ori nici nu se intampla pentru ca sunt atatia pictori care s-ar desparti greu de lucrarile care reprezinta o parte din sufletul lor, iar cei care totusi ar vrea sa vanda nu reusesc, neexistand facilitatile legislative si economice necesare pentru acest tip de comert).

Desi oficial se spune ca traimintr-o societate democratica in realitate legile sunt interpretate in mod abuziv pentru a pune pumnul in gura celor care se exprima prin arta, iar cand nu exista vointa politica si sustinere de sus pentru ceva acel ceva este sugrumat prin mijloace economice perfide sau prin interpretarea abuziva a legislatiei.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

2 gânduri despre „Arta in afara legii in Bucuresti

  1. pictez pt. plăcerea mea , dar daca as dori sa valorific zecile de tablouri pe care le-am realizat in peste,40 de ani , nu cunosc nici o posibilitate legala!tel:0770122739.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s