Munca e ultimul lucru care conteaza in arta

Si acum imi amintesc ca in 2004 eram cu mama la o galerie de arta de la Teatrul National (desfiintata intre timp) unde am vazut niste picturi in genul a ceea ce vedeti mai sus. Noi discutam intre noi si criticam picturile. Mama zicea ca numai un obsedat sexual si un nebun ar putea picta asa ceva. Eu atunci credeam ca picturile sunt facute de un baiat mai mic decat mine ca varsta, elev sau chiar prescolar, care s-a jucat si el putin. Acolo era o pictorita care a auzit toata discutia. Pictorita era chiar sotia celui care a realizat picturile pe care le criticam noi: Sorin Ilfoveanu. Pe vremea aceea Sorin Ilfoveanu era rectorul UNARTE. In 2006, cand am dat la UNARTE nu am luat examenul de admitere si rector era tot Ilfoveanu care aflase de criticile mele.

Picturile acestea ar fi putut fi facute foarte usor de oricine dar au fost expuse in galerii de renume si s-au vandut la licitatii pentru ca au fost  reate de marele artist Sorin Ilfoveanu, rector la UNARTE. Aceleasi picturi daca ar fi fost pictate de un copil cu handicap dintr-un centru de plasament sau de un pacient de la Obregia (modul dezordonat si impulsiv in care sunt realizate, le face sa semene foarte mult cu creatiile pacientilor de la psihiatrie si spune multe despre psihicul celui care le-a creat) ar fi fost pur si simplu aruncate la gunoi.

Daca ma contraziceti sa-mi aratati si mie o creatie facuta de un copil al strazii care a ajuns sa fie expusa la Artmark sau alta galerie de arta  cunoscuta si scoasa la licitatie sau o pictorita din ROMANIA care pe deasupra mai este si lesbiana si este promovata, expune in galerii de prestigiu si isi vinde creatiile pe mii de euro.

Concluzia este una singura: In arta nu conteaza munca si calitatea rezultatului ci statutul artistului, lumea artei fiind una foarte nedemocratica, nedreapta, corupta, bazata doar pe pile si relatii si discriminatorie.

Arta nu este pentru toti.

Arta nu este pentru popor si pentru oamenii care muncesc si apreciaza munca.

Arta a ajuns sa fie acaparata de o o casta elitista, de „boieri ai mintii”, de un grup de prestigiu, de o mafie.

In mod normal in orice meserie munca depusa si calitatea, nu cine este angajatul, cum arata, de unde provine, ce relatii are si ce face in timpul liber si cu viata personala ar trebui sa conteze cel mai mult dar acest lucru din pacate nu este valabil si in arta, unde nu valoarea creatiei in sine conteaza, ci cine este artistul.

Cu alte cuvinte daca un artist „consacrat” a trantit cuorile la intamplare, a dat si el o pensula repede, sau a scuipat pe panza, aceasta va fi expusa in galerii de prestigiu si se va vide pe sume colosale, in timp ce o alta creatie in care s-a investit timp, imaginatie, inteligenta si munca poate ajunga sa zaca undeva unde nu este vazuta de nimeni in loc sa fie expusa pentru ca ARTISTUL nu este bine vazut de critici, de curatori, de galeristi etc.

pictura2bfacuta2bde2bun2bcopil2bde2betnie2brroma2bde2bla2bun2bcentru2bde2bplasament
Pictura facuta de un copil de etnie rroma dintr-un centru de plasament

In lumea artei se fac cele mai multe discriminari. Daca artistul este un copil de etnie rroma dintr-un centru de plasament (ca in cazul picturi de mai sus),  un copil autist (Pictura de mai jos a fost creata de un copil cu autism) o persoana cu handicap, o femeie care nu este sotia sau amanta unui barbat influent care sa o promoveze in schimbul „serviciilor sexuale”, o persoana cu o alta orientare sexuala sau un om oarecare de pe strada, toata munca este aruncata la gunoi si lucrarea, chiar daca s-a muncit la ea, chiar daca transmite mesaje profunde, chiar daca e placuta ochiului, este devalorizata, as putea spune chiar desfiintata de o casta elitista care vrea sa monopolizeze cultura si pune eticheta de kitch pe tot ce nu le apartine. Pentru ei se poate numi „opera de arta” sau „cultura” doar ceea ce au produs ei si oamenii lor, indiferent de calitate si de volumul de munca.

Creatia unui copil autist
Creatia unui copil cu autism

Oare cand se va democratiza si cultura romaneasca? Oare cand vom avea o arta libera, pentru toti, o arta care chiar reprezinta in mod egal si nediscriminatoriu TOT poprul, nu doar o casta restrans si elitista, o lume a artei care da sase egale tuturor si lasa publicul sa decida ce e cu adevarat valoros?

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

2 gânduri despre „Munca e ultimul lucru care conteaza in arta

  1. Ca să poată decide publicul ar trebui să avem un public cât de cât educat. Mă îndoiesc că românul ”mediu” poate aprecia arta modernă și tot ce i-a mai urmat. Unul din motive e faptul că artele plastice (și nu numai) nu se predau în școală.
    Se presupune că pentru examenul de bac elevii trebuie să înțeleagă, de exemplu, poezia modernă și contemporană din literatura română (ceea ce nu e puțin lucru), în timp ce ”educația plastică” e de obicei abandonată prin clasa a 8-a (parcă).

  2. Intr-adevar asa stau lucrurile. Către cititori :Corina relatează întâmplări și fapte din existenta de artist! Către Corina:Lupta Corina ca ai pentru ce!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s