
Ieri am pictat acest tablou avand ca sursa de inspiratie balada Miorita. Tabloul prezinta scena crimei si oaia neagra (miorita laie era o oaie neagra) in peisajul de seara montan alaturi de colul morii sau steaua nordului si coarnele berbecului, simboluri traditionale ale ciobanilor pastrate timp de mii de ani in folclorul romanesc si nu numai. Populatiile de ciobani fiind migratoare au dus aceste simboluri pana in peninsula scandinava.
Balada prezinta unul dintre ritualirile sangeroase ale dacilor, mai exact ale ciobanilor daci, un obicei preluat din cultul cabirilor care implica sacrificarea unui tanar pastor.Din cauza credintei lor in viata dupa moarte dacii au facut nenumarate sacrificii umane, inclusiv uciderea cu sange rece a unor copii, ceea ce a dus la decaderea si disparitia civilizatiei lor.
Mitul cabiric se referă la existența a trei frați divini, dintre care cel tânăr e ucis de ceilați doi. Acesta este readus la viata de catre zeul Hermes si se casatoreste.
La fel ca si in cazul cabirilor, in ritualul descris in Miorita 2 barbati maturi omorau un baiat tanar. Acesta era neinsurat si credea ca dupa moarte va fi trimis la Zalmoxis si isi va gasi fericirea alaturi de o craiasa cu care se va casatori.