Situatia artistilor din Romania

Situatia artistilor din Romania, pictura acrilice pe panza
Situatia artistilor din Romania, pictura acrilice pe panza

Ieri nu avut chef sa pictez nimic toata ziua si abia la 10 noaptea mi-a venit inspiratia, tocmai din lipsa de inspiratie din timpul zile. Nu am avut chef sa pictez nimic, fiind la un pas de a ma lasa de pictura dintr-un motiv ilustrat foarte bine in tabloul de mai sus. Asa ma simt eu ca artist, incatusata, fata posibilitatea de a ma exprima prin arta expunand undeva. Galeriile de arta din Bucuresti sunt din ce in ce mai putine si foarte multi pictori se ingroapa in creatiile pe care nu au unde sa le expuna. De vanzare nu mai vorbesc. Multe galerii de arta au fost inchise in mod abuziv. Dintre acestea amintesc Galeria AAP din Herastrau, inchisa fara explicatii de catre ALPAB in 2013 in urma puciului prin care USL a ajuns la putere, Galeriile de la Teatrul Mic si Galeria de la Rosetti, inchisa de mafia retrocedarilor.Ce ar putea un artist roman sa faca? Sa se duca cu tablourile intr-un parc sau pe o strada din centrul vechi? Nici 5 minute nu ar trece si l-ar lua politia pentru comert ilegal si eveniment pe spatiul public fara autorizatie, lucrarile fiind confiscate. Marea majoritate a artistilor din Bucuresti nu pot expune nicaieri, nici macar pe strada. Nu mai vorbesc de faptul ca un artist care totusi reuseste sa vanda ceva poate fi luat oricand pentru evaziune fiscala, atata timp cat nu exista nicio modalitate legala prin care acesta sa-si vanda lucrarile. Eu cunosc pe cineva care picteaza pe obiecte de portelan si m-am interesat la un magazin din Unirea pentru acele obiecte si raspunsul a fost NU. Ei vand doar obiecte din import, de la un furnizor italian. Acelasi lucru si intampla in toate magazinele. Se vand produse de import, productia locala fiind pur si simplu zdrobita.

Aceasta pictura este un semnal de alarma in ceea ce priveste situatia artei din Romania, incatusata, privita ca o amenintare la adresa sigurantei nationale, cenzurata.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

3 gânduri despre „Situatia artistilor din Romania

  1. Cu ceva ani în urmă întâmplarea m-a purtat într-un sat din Ialomița și, cumva, am ajuns să stau la masă cu niște țărani locali. Pe vremea aia lucram ca programator și aveam ochii roșii tot timpu’ și căpățâna plină de linii de cod. Unul din ăia de-acolo m-a întrebat ce lucrez și când i-am spus, a rânjit uleios și a zis “A, ești țambalagiu din ăla…”. Înainte să-i răspund dobitocului că “Țambalagiu e tac-tu, mă!” berbecul mi-a comunicat, cu același rânjet alunecos că “Noi, aici, muncim…”. După mine, asta relevă foarte limpede cam unde ne aflăm. Dacă tu i-ai fi spus că ești pictoriță, nici nu vreau să ma gândesc la ce replică ar fi dat animalul.
    Ce vreau să spun cu asta: nu e nici o conspirație împotriva artei sau a artiștilor dar câtă vreme nu lălăi pe vreo scenă vorbe de genul “Cu tine e bineee / Fără tine e răăău…”, te autoexilezi într-o nișă la fel de îngustă ca percepția populară asupra a ceea se se diferențiază de munca brută.
    Mie îmi place ceea ce desenezi/pictezi deși trebuie să recunosc că privesc arta din unghiuri ceva mai concrete decât s-ar cuveni, în accepțiunea generală a termenului.
    …și să știi că am folosit o imagine a unei lucrări de-a ta pe blogul meu. Sunt un măgar, nu mă da în judecată. Dacă te superi, o scot de-acolo mintenaș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s