Sfintii apostoli Petru si Pavel in iconografia bizantina

Icoana sfintilor apostoli Pentru si Pavel
Sfintii Petru si Pavel, icoana bizantina
Sfintii Petru si Pavel, icoana bizantina

Aceasta este icoana sfintilor apostoli Petru si Pavel iar mai jos este un cuplu casatorit realizat in acelasi stil bizantin in perioada in care au fost create si icoanele reproduse de nenumarate ori in pictura bisericeasca ortodoxa. Cred ca oricine ar observa asemanarile izbitoare.

Cuplu casatorit, pictura in stil bizantin

La fel sunt reprezentati si sfintii Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului. Pe vremea aceea cuplurile nu era prezentate sarutandu-se frantuzeste ci unindu-si obrajii, varfurile nasului si buzele. Pe vremea aceea acest gest era la fel de erotic cum este in ziua de azi un sarut pasional.

Sfintii Ioachim si Ana

Ce concluzie se trage de aici? Una care va irita si va infuria nenumarati crestini: Intre sfintii Petru si Pavel exista o legatura intima, o relatie bazata pe iubire cum chiar Pavel spunea cand vorbea mereu despre iubire, iar bizantinii cunosteau acest lucru si  din acest motiv ii reprezentau ca pe un cuplu.

Sfintii apostoli Petru si Pavel, icoana pe lemn
Sfintii apostoli Petru si Pavel, icoana pe lemn

Fondatorii crestinismului condamnau aspru „sodomia” din cauza proriei lor homosexualitati reprimate. Din scrierile lui Pavel reiese clar  ca acesta era homosexual si faptul ca nu se accepta pe sine asa cum era il facea atat de pornit contra homosexualilor romani si a altora care gandeau liber si erau fericiti asa cum erau ei. De aici provenea si misoginismul feroce al acestuia, din invidia pe care o simtea fata de femei, mai ales fata de cele care puteau sa aiba orice barbat, invidie pe care o simt si multe femei. Pavel avea un creier de femeie, de aceea vorbea mereu despre iubire si in strafundurile sufletului sau iubea barbatii. 

Sfintii apostoli Petru si Pavel, desen
Sfintii apostoli Petru si Pavel, desen

Sfantul Pavel a si zis in textele sale ca „Toti suntem inclinati spre pacatul sodomiei si nu trebuie sa lasam inteligenta carnii sa ne conduca” de unde reiese clar ca acesta avea pulsiuni sexuale fata de barbati dar in acelasi timp fusese invatat ca „sa te culci cu un barbat asa cum altul o face cu o femeie este o uraciune”. Este scuzabil pentru ca pe vremea aceea nu aveau oamenii de unde sa stie ca homosexualitatea este înnăscuta si are cauze biologice legate de diferentierea sexuala a hipotalamusului dar este de neiertat ca si in ziua de azi sunt destui care gandesc la fel ignorand datele stiintei si judeca si acuza oamenii pentru ceea ce sunt si din acest motiv exista atatia homosexuali care ajung sa se sinucida simtindu-se vinovati pentru ceea ce sunt si incercand fara succes sa se schimbe. 4% dintre barbati se simt atrasi din punct de vedere sexual numai de barbati in timp ce 15% se pot simti atrasi de ambele sexe. Restul nu au cum sa fie „inclinati spre pacatul sodomiei” cum zicea Pavel pentru ca chiar nu au acele pulsiuni sexuale si nu le-ar avea nici daca are vedea numai homosexuali in jur. Homosexualitatea nu este o alegere, nu este un pacat, este o conditie biologica. Asa cum exista hermafroditi exista si homsexuali. Este trist ca un om atat de frustrat a stricat o lume intraga si chiar si in ziua de azi exista destui care cred in „invataturile” care nu au fost insuflate de o inteligenta superioara, cum cred crestinii, ci de frustratile unui nefericit care nu suporta sa-i vada pe altii ca el fericiti.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Un gând despre „Sfintii apostoli Petru si Pavel in iconografia bizantina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s