Cum vedea Eminescu homosexualii si lesbienele

Am facut tabloul de mai sus, o creatie care cu siguranta va scandaliza multi romani conservatori, traditionalisti si ultraortodocsi fiind inspirata de poezia „Atat de dulce”, scrisa nu de Sappho, poeta din insula Lesbos ci de … Mihai Eminescu. Initial am vrut sa fac personajele nud dar am fost nevoita sa le imbrac pentru ca tabloul sa fie acceptat la Centrul Cultural Calderon. Poezia nu este predata in scoli si putini au citit-o fiind cenzurata pentru ca prezinta un adevar care nu le convine celor care cocheteaza cu dreapta crestina si il amesteca in mod abuziv pe Eminescu cu legionarii sau cu diversi fundamentalisti ortodocși. Probabil ca poetul s-ar rascoli in mormant daca i-ar vedea pe toti huliganii de la Noua Dreapta cum defileaza cu fotografia lui si cum scandaaza numele lui la marsurile lor  „pentru normalitate”. Din aceasta poezie reiese clar ca Eminescu nu era nici pe departe homohob, ba chiar avea o atitudine foarte deschisa si toleranta fata de persoanele cu alte orientari sexuale, avand in cercul sau de prieteni destule lesbiene indragostite de iubita lui pe care nu le blama pentru asta

Atât de dulce ești, nebuno,
Că le ești dragă tuturor,
Cunosc femei ce după ochii
Și după zâmbetul tău mor.

Femei frumoase și copile
Te-ar îndrăgi, te-ar săruta.
Tu ai iubirea tuturora ­
Și numai eu iubirea ta.

Un farmec blând de fericire
Tu răspândești oriunde-i sta ­
Ești fericirea tuturora
Și eu sunt fericirea ta.

De râzi, se desprimăvărează,
Învie totul unde-i sta,
Căci tu ești viața tuturora
Și numai eu viața ta.

De dragul tău și flori și oameni
Și stele să trăiască vor.
Pe mine mă iubești tu numai
Și numai eu doresc să mor.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

5 gânduri despre „Cum vedea Eminescu homosexualii si lesbienele

 1. Te-ai reapucat de postat…bun.
  Dar de de ce eşti atât de stresată şi răzvrătită, nu înţeleg…pui un tablou nud, apoi invariabil trebuie să scrii: cu siguranţă voi scandaliza homofobii şi ce mai înşiri pe acolo. Doar că ştii ce e amuzant? Cel puţin aici, unde scrii, nu văd pe nimeni că se dă de ceasul morţii din cauza scandalizării.

  Apoi:
  1. cred că e decizia ta în privinţa operei tale. Dacă desenezi pt tine, nu ar trebui să te intereseze ce se spune…dacă o faci pt public, nu înţeleg de ce te agiţi. Vrei aprecieri, te mulezi pe canoanele publice. Simplu.
  2. nu înţeleg poezia de mai sus ca fiind o odă închinată lesbienelor şi homosexualilor, ci doar unei dudui foarte frumoase, atât de frumoasă încât stârneşte pasiuni chiar şi femeilor. C-apoi o femeie dacă apreciază alte femei nu înseamnă că e lesbiană. În plus, femeia din poezie iubeşte un bărbat, deci e clar că nu e lesbiană.
  3. normalitatea de care spui tu…natural, cuplul se compune din sexe diferite pt a se continua specia. Asta e, nu am făcut eu regulile…deci după criteriul ăsta, doar aici este normalul; nu trebuie să fii ultraortodox, homofob sau diverse ca să observi. Însă cred că e treaba fiecăruia ce face în intimitatea lui – că doar d-aia se numeşte intimitate, mai ales atâta timp cât nu îmi invadează mie spaţiul public/personal.
  Deci din nou, nu înţeleg de ce te agiţi…

 2. eram curios cum ii vedea, dar nu reiese nimic in privinta asta din poezie…. poate voiai sa aflam cum ii vezi tu, asta e alta poveste, ne-am lamurit, chiar daca nu ne place.
  In schimb imi plac foarte multe din tablourile tale. Iti doresc sa reusesti sa nu profiti de moda si curentele aberante moderne. Cu respect!

 3. Saracuta de tine, dupa ce ca esti un antitalent si ai preferinte sexuale anormale, mai esti si inculta! Va veni ea vremea cand vei parasi aceasta lume si vei fi alaturi de toti homosexualii tai, in iad. Esti de plans, fetito!

 4. pictore crestin, de ii fi tu asa crestin pe cat te crezi nu ai judeca pe nimeni. ti-ai vedea de cele sfinte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s