Inca o natura statica in creion cu care mi-am pierdut timpul in liceu

Natura statica

Am făcut aceasta banala natura statica in creion la 17 ani când eram in liceu si ma pregăteam sa dau la arte si trebuia sa fac naturi statice, așa cum cer cadrele didactice de acolo, aceleași obiecte banale redate fidel, aproape fotografic, cu aceleași lumini si umbre pe ele iar si iar de mii si mii de ori realizate de atâtea generații de studenți in aceeași maniera rigida. Natura statica este unul dintre laitmotivele școlilor de arta, unul dintre paturile lui Procust folosite pentru a zdrobi creativitatea si originalitatea elevilor si studenților de la arte.

Pe cine in afara de elefanții universitari si școlari cu ochelari de cal care nu au alt rol decât acela de a împiedica tinerii sa se exprime liber prin arta si sa dea naștere la opere de arta cu adevărat noi si originale si de a distruge creativitatea ar mai putea interesa o natura statica daca mii si mii daca nu chiar milioane de naturi statice care seamănă izbitor de mult una cu alta au fost create pana acum?

Oare ce rost o avea in ziua de azi ca un artist sa redea fotografic niște obiecte de mii si mii de ori atâta timp cat in ziua de azi aproape ca nu exista om care sa nu aibă un telefon cu camera sau un aparat foto si sa le poată fotografia intr-o secunda? Sa zicem ca natura statica este utila pentru a observa umbrele si perspectiva dar a face numai naturi statice,  cum se face in multe scoli de arte, este nu numai inutil ci si daunator pentru libertatea de creație a artistului si pana la urma pentru ceea ce este chiar esența artei adevărate: originalitatea, inovația, acel ceva care face ca o opera de arta sa fie ceva unic si nu o imitație sau cum spun nemții un kitsch (In limba germana kitsch înseamnă imitație deci pana la urma orice vaza cu flori si orice natura statica ce reda in mod fotografic niște obiecte banale si seamănă izbitor de mult cu ceea ce au făcut mulți alții se poate numi un kitsch).

De când s-a inventat fotografia pictura nu mai trebuie sa imite natura așa cum este ea si obiectele banale pe care le vede pictorul. Cine face asta mai bine si-ar cumpăra un aparat foto performant si s-ar apuca de fotografie artistica.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Un gând despre „Inca o natura statica in creion cu care mi-am pierdut timpul in liceu

  1. Natura statica nu este un exercitiu nefolositor, ea serveste ca punct de plecare pentru a invata sa masori obiecte, sa paginezi, sa faci niste rapoarte intre obiecte, sa aplici perspectiva, sa studiezi umbra si lumina… dar daca nu ai inteles inca rostul acestui exercitiu dupa ce ai terminat un liceu de arta plastica… Poate profesorul a omis sa iti dezvaluie obiectivele acestui exercitiu lung…dar nu nefolositor. Nu te opreste nimeni sa te exprimi pe tine in desenele tale… dar vezi ca natura statica nu vrea decat sa te ajute sa te exprimi…deci nu te bosumfla pe scoala de arte…:) Mult succes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s