Pestera Muierilor si legendele sale

Maine ma voi duce sa vizitez Pestera Muierilor alaturi de salina Ocnele Mari.

Pestera Muierilor se află în comuna Baia de Fier, Județul Gorj, pe marginea sudica a Masivului Parang, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei.

E posibil ca numele pesterii sa provina de la niste legende conform carora in perioadele in care erau razboaie si barbatii erau plecati la lupta femeile se adaposteau alaturi de copii in pestera si torceau la intrarea sudica a acesteia si puneau inul si canepa in gurile cu apa din interior

Mai există o legendă a locului care spune că aici trăia, în vremurile vechi, o zână a pădurii de o mare bunătate. Ea îi ajuta pe toţi cei care poposeau la ea şi îi cereau ajutorul. Minunata zână aducea bărbaţii înapoi lângă nevestele lor, le ajuta pe fetele bătrâne să se căsătorească, iar femeilor care nu puteau avea copii, zâna le rodea pântecele.

Dar într-o bună zi, pragul zânei a fost călcat de un tânăr , care ajunsese la ea pentru că nu îşi găsea norocul. Însă zâna se îndrăgosti de chipeşul băiat şi astfel încălcă tradiţiile şi jurămintele sale. Într-o zi, tânărul o părăsi pe zână, iar aceasta s-a stins de durere şi trupul ei a fost mistuit de o flacără venită din pământ. Iar de atunci, peştera s-ar numi Peştera Muierii

Pestera Muierilor a generat si alte legende și mituri de-a lungul timpului. Iată câteva dintre acestea:

  1. Legendele despre creaturi misterioase: Se spune că în adâncurile pesterii există creaturi supranaturale, cum ar fi muieri zâne sau femei vrăjitoare care trăiesc ascunse printre stânci. Aceste ființe ar avea puteri magice și ar putea influența cursul vieții oamenilor.
  2. Legenda iubirii neîmplinite: O altă poveste spune că Pestera Muierilor ar fi locul unde o femeie frumoasă și un bărbat tânăr s-au iubit în secret. Din nefericire, destinul a despărțit această pereche fericită, iar pesterile adânci au devenit refugiu pentru lacrimile lor veșnice.
  3. Legenda deschiderii spre lumea de dincolo: Conform unei alte legende, Pestera Muierilor ar ascunde intrarea în lumea de dincolo. Se spune că spiritele celor plecați din această lume pot fi văzute ieșind din adâncurile întunecate ale peșterii, iar cei curajoși care se aventură acolo se vor confrunta cu forțele dincolo de realitatea cotidiană.

Aceste legende creează o atmosferă de mister și fascinație în jurul Pesterei Muierilor, aducând un sentiment aparte celor care trec pragul acestei locații încărcate de istorie și mitologie.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un comentariu