As fi putut fi o fumatoare inraita din cauza mutatiilor genelor CHRNA3 si CHRNA5

Daca exista un lucru pentru care imi voi multumi mereu in viata asta, este faptul ca nu m-am apucat de fumat. Este cel mai bun lucru pe care l-am facut. Daca o faceam riscam sa nu mai pot sa ma las si sa ajung ca rudele mele care au fumat cate 50 de tigari pe zi si si-au distrus sanatatea.

Dupa cum am mai zis in postarile anterioare, unchiul meu a murit din cauza fumatului, mai bine zis din cauza unui cancer pulmonar cu celule mici, boala care apare doar la fumatori. Si acum imi aduc aminte cum tragea cu nervi si cu sete din tigari fara sa se opreasca pana umplea toata hala de fum (pe vremea aia nu era legea antifumat si se fuma la locul de munca) si devenea foarte nervos cand nu fuma. Daca ii ziceam sa se lase de fumat ma injura si ma insulta. Isi fuma tot salariul si ajunsese sa-si faca credite si sa se ingroape in datorii pentru a cumpara cele 3 pachete de tigari pe care le fuma zilnic.

Si mama fuma peste 50 de tigari pe zi si era foarte nervoasa cand nu avea tigari, atat de nervoasa incat nu se mai putea stapani si era in stare sa se certe cu oricine si sa faca orice pentru o tigara. Servajul de nicotina era atat de puternic incat intuneca ratiunea si nevoia imperioasa de a fuma genera o furie patologica. A avut si doua internari la psihiatrie din cauza sevrajului de tutun. Ajunsese sa se certe cu oamenii de pe strada pentru tigari. A fost dusa si la dezintoxicare pentru ca medicii au crezut ca consuma droguri. Acum are BPOC.

In urma unui test genetic am descoperit ca si eu am mutatii ale genelor receptorilor nicotinici pentru acetilcolina CHRNA3 si CHRNA5 la care se adauga mutatii ale genelor din sistemul endocanabinoid CNR1 si FAAH. Persoanele care au aceste mutatii sunt expuse riscului de a deveni dependente de nicotina si de a fuma foarte mult, iar atunci cand nu au tigari pot face adevarate crize de sevraj cu accese de furie si o pierdere a autocontrolului. Din pacate medicii nu recunosc gravitatea problemei si nu trateaza dependenta de tutun asa cum se trateaza dependenta de alcool sau droguri si chiar daca fumatorul ajunge la spital in urma unei crize de sevraj de tutun se spune ca nu fumatul e cauza si ca fumeaza pentru ca are o boala genetica. Mutatiile genelor CHRNA3, CHRNA5, CNR1 si FAAH nu cauzeaza tulburari psihice sau alte probleme de sanatate in absenta fumatului, avand ca efect doar o dependenta mult mai puternica de nicotina in cazul CHRNA3 si CHRNA5 sau canabis in cazul CNR1 si FAAH la persoanele care s-au apucat de fumat. Omul nu a evoluat cu tigara in gura si atata timp cat oamenii nu fumau si ramaneau sanatosi chiar daca aveau aceste gene, aceste gene au ramas in populatie, fiind intalnite destul de frecvent.

Daca as fi facut greseala sa ma apuc de fumat as fi ajuns o fumatoare inarita ca rudele mele si mi-ar fi fost foarte greu, daca nu chiar imposibil sa ma las, iar efectele asupra sanatatii mele ar fi fost devastatoare.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un comentariu