In 2006 am vrut sa urmez si eu cursurile facultatii de grafica din cadrul UNARTE dar am renuntat pentru ca nu am vrut ca sa-mi fie luata libertatea de creatie in adevaratul sens al cuvantului. Nu am vrut sa renunt la stilul meu pentru a deveni marioneta unor profesori care vor doar sa exploateze munca unor tineri si sa-i modeleze dupa chipul si asemnarea lor zdrobindu-le creativitate. Nu am vrut sa renunt la stilul meu prpriu pentru a desena si a picta in stilul impus de ei. Nu am vrut sa-mi irosesc timpul si talentul desenand si pictand vesnicele portrete si naturi statice care nu prezita interes dincolo de peretii universitatii,
Mereu am considerat ca scolile si facultatile de arte strica talentele, nu le cultiva si nu le formeaza. Cunosc tineri care pictau si dupa ce au urmat un curs de arta s-au lasat definitiv de pictura. Arta este si ar trebui sa ramana un lucru pe care il facem de placere, din propria initiativa si pentru asta nu ar trebui sa existe institutii opresive care sa ne zdrobeasca pasiunile si sa ne taie aripile, iar scoala este prin definitie o institutie opresiva. Trebuie sa recunoastem ca nimeni nu se duce la scoala de placere si din propria initiativa iar cea mai sigura metoda de a indeparta un copil sau un tanar de un anumit lucru este ca acel lucru sa fie bagat pe gat in cadrul programei scolare. Mai ales in arta scoala face mult mai mult rau decat bine atata timp cat in arta omul trebuie sa fie liber si sa se exprime liber. Libertatea este esenta actului de creatie. Nu exista pictura buna si pictura proasta, exista pictura ca parte a sinelui si ca modallitate de exprimare a gandurilor si a trairilor profunde iar a interzice cuiva sa picteze in stilul propriu care il/o defineste ca persoana este cea mai buna metoda de a da in cap artei adevarate. Daca in domeniile tehnice si stiintifice scoala este utila ajutand tinerii sa capete abilitati practice utile in munca, scolile de arte nu isi au rostul si nu aduc beneficii reale societatii, singurul lor scop fiind acela de a crea o arta elitista care apartine unei caste inchise, nu tuturor cetatenilor. Arta ar trebui sa fie pentru toti, nu doar pentru un grup selectat pe criterii subiective si arbitare. Arta nu se inavata, arta se simte

Revenind la UNARTE, am fost socata sa descopar ca abuzurile merg si mai departe prin confiscarea creatiilor studentilor si transformarea acestora in sclavi ai profesorilor care culeg roadele muncii lor. Astfel, dupa ce ca multi dintre ei platesc taxe piperate de scolarizare, studentii vor fi obligati sa-si cedeze drepturile de autor pentru operele de arta pentru care au muncit si au cumparat materiale din banii lor, in conformitate cu punctul d) Art. 12 din contractul de studii:
„d) Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de către studenți în
atelierele de creație sub îndrumarea profesorilor coordonatori (titulari
sau asociați) din cadrul Universități Naționale de Arte din București pe
parcursul întregului ciclu universitar de licență și master, sunt
considerate bunuri aflate în patrimoniul Universității. UNARTE își
rezervă dreptul de a utiliza aceste lucrări în expoziții, evenimente de
promovare, etc.”
Senatul Universității a votat la propunerea rectorului Catalin Balescu ca orice lucrare realizată de studenți în contextul unei teme, intră aici desigur proiectele de licență și dizertație, să poată fi vândută de universitate care își va păstra un procent de 70% din suma obținută, universitatea își rezervă drepturile de autor asupra lucrărilor realizate de studenți.
Studentii sunt slugariti si transfomati in vaci de muls in cel mai ordinar mod, mai rau decat fetele din studiourile de videochat care se dezbraca pentru barbati din toata lumea pentru ca sa lase jumatate din bani unor indivizi dubiosi doar pentru marele efort de a face conturi pe livejasmin, streamray chaturbate sau alt site de profil. Aceasta atitudine de stapan de sclavi sau de proxenet care trimite fetele la produs, le bate si le ia toti banii nu are ce cauta intr-o institutie cu pretentii si nu ar trebui tolerata.
Prin asta UNARTE nu se deosebeste cu mult de un studio de videochat care functioneaza la limita legalitatii traind pe spinarea fetelor sau de o plantatie plina de sclavi care nu primesc nici mancare dupa ce au muncit tot pamantul
Eu nu am tolerat si noi voi tolera ca munca mea sa fie calcata in picioare in halul asta si acesta este si motivul pentru care mi-am dat demisia de la fostul loc de munca. Nu am putut accepta sa-mi cedez toate drepturile de autor pentru toata munca mea pentru 2% din salariu, ceea ce inseamna mai putin de 30 RON. Nu inteleg cum au putut colegii mei sa semneze acel document abuziv care le inerzicea sa mai foloseasca rezultatele muncii lor in invatamant sau in alte locuri si le lua totul oferind in schimb un te miri ce si nimic. 30 de ron valoreaza munca unui om pe o luna de zile?
Indiferent ca faci pictura, grafica fotografie, programare pe calculator, munca de cercetare sau chiar videochat nu accepta pentru nimic in lume sa dai de pomana roadele muncii tale si sa cedezi drepturile de autor gratis sau pe sume de milog, mai bine incearca sa te descurci pe cont propriu. E MUNCA TA! Daca nu ne respectam si nu cunoastem valoarea muncii noastre altii nu ne vor respecta si ajungem victimele exploatarii
Sfatuiesc toti studentii de la UNARTE sa nu mai participe deloc la cursuri pana cand conducerea universitatii nu va reveni asupra acestei decizii, iar pe cei care isi doresc sa se inscrie la o facultate din cadrul UNARTE ii sfatuiesc sa NU o faca. Poti picta si poti vinde tablouri fara o hartie buna de pus in rama numita diploma.
Intre timp va recomand sa semnati si sa distribuiti aceasta petitie
As putea sa scriu un roman cu abuzurile de la Politehnica. As putea sa scriu alt roman despre mirobolanta piata a muncii.
Acum ce lucrezi?
Acum sunt pe cont propriu, nu mai am sefi
Adica te ocupi exclusiv de pictura? Daca poti sa faci asta e beton.