Ai carte ai parte, un desen despre scoala si oportunități in cariera

„Ai carte, ai parte”, asa spune o veche vorba de popor. Dar oare de ce ai parte in afara de cateva hartii numai bune de pus in rama numite diplome? Mama imi spunea mereu „Invata daca nu vrei sa ajungi la munca de jos ca femeie aia de serviciu care matura strada” si nu a reusit decat sa ma invete sa dispretuiesc oamenii care muncesc, sa ma agat de studii si diplome si sa ajung o increzuta care se lauda cu ele in loc sa respecte munca tuturor. Acum vad cum femeia de serviciu care matura strada castiga mai bine decat castigam eu in cercetare, dupa ce m-am chinuit sa iau examenul de capacitate si bacul cu brio, si sa termin un liceu teoretic, o facultate si un master. Nu mai vorbesc de colegii de serviciu care si-au dat si doctoratul si castiga mai putin decat gunoierii si ies la pensie inglodati in datorii.

Din pacate la noi in tara majoritatea parintilor isi invata odraslele sa faca studii peste studii ca sa nu ajunga „la munca de jos”, ca si cum munca ar fi o rusine si doar cei care au studii merita sa fie respectati si valorizati. Din cauza asta ne lipsesc meseriasii. Aproape ca s-au desfiintat scolile de arte si meserii pentru ca nimeni nu isi dorea ca copilul sa ajunga acolo in loc sa faca o facultate. Din cauza asta e inflatie de absolventi de facultate si master si diploma de bac s-a banalizat si nu mai are valoarea pe care o avea pe vremea bunicilor mei cand nu oricine lua bacul iar cei cu bac puteau lucra ca functionari de stat sau profesori, licenta a devenit si ea atat de comuna incat in multe locuri absolventul nu este acceptat daca nu are si masterul, si daca ramane doar cu licenta are sanse mari sa ajunga tot pe un post de necalificat, iar dupa un master tot nu putem jubila ca ne-am terminat studiile si suntem impliniti pentru ca mai e nevoie si de doctorat, postdoctorat etc si ajungem la pensie si studiile tot nu sunt suficiente si in loc sa iesim la pensie cu o pensie iesim inglodati in datorii.

Scara evolutiei scolare si universitare, un desen inspirat de visele mele

In ultima perioada tot visez ca sunt la facultate sau la serviciu si urc pe o scara care nu duce nicaieri, terminandu-se cu un zid de care ma lovesc, o usa inchisa si zidita, iar eu cand am ajuns in acel punct regret ca am depus atata efort si am pierdut timpul incercand sa urc in speranta ca voi iesi la lumina, la liman, undeva sus, intr-un loc mai bun.

Ceea ce visez eu poate simboliza un parcurs academic si profesional care nu duce nicaieri, doar mananca ani din viata. Invatam, ne chinuim sa terminam o scoala, apoi un liceu, o facultate si un master si cu ce ne alegem? Cu nimic. Imi aduc aminte cat de fericita eram ca am luat bacul si cat de putin a durat fericirea mea de la 18 ani. Am luat BACul cu o medie destul de mare si speram ca voi avea mai multe sanse pe piata muncii decat cei care nu l-au luat sau nu au facut nici macar liceul. Fericirea mea a durat pana cand am realizat ca am aceleasi oportunitati cu cei care nu au terminat nici macar 8 clase, iar cei cu scoli profesionale au mai multe sanse decat mine. Ei aveau o calificare, eu puteam lucra doar pe posturi de necalificati. Pe piata muncii eram egala cu cei care aveau mai putine clase decat trenul. Nimeni nu dadea doi bani pe cunostiintele mele din liceul teoretic pe care l-am absolvit. Nu conta ca am invatat de toate in anii mei de scoala, inclusiv fizica cuantica si programare. Am facut facultatea de biologie si nu am reusit sa-mi gasesc un loc de munca decat dupa 2-3 ani si chiar si acolo au fost probleme. Am gasit un post de cercetare si am fos angajata acolo doar pentru ca asa a cerut Uniunea Europeana, altfel nu as fi ajuns niciodata sa lucres in domeniu. Pentru a ramane in cercetare ar fi trebuit sa fac si un doctorat sa scriu proiecte peste proiecte si chiar si atunci as fi ramas cu un salariu de mizerie, cu doar 15% mai mare decat al celor fara doctorat.

M-am gandit ca un master ar putea sa-mi largeasca orizontul de oportunitati profesionale. Am terminat masterul de Biotehnologii in protectia mediului si am sperat ca voi gasi un loc de munca bine platit. Imi amintesc ce batalie a fost pentru un post intr-o companie multinationala careia nu vreau sa-i fac reclama. A fost un concurs greu cu mai multe etape si doar 3 tineri din aproape 100 au fost selectati si cand acestia s-au angajat au descoperit ca muncesc din greu pentru fabulosul salariu de 1500 RON, mai putin decat castiga o femeie de serviciu cu 3 clase.

Am vrut sa lucrez ca biolog in sistemul medical dar tot imi mai trebuie ceva: autorizatia de libera practica pe care oridinul biologilor nu mi-o da pentru ca nu as fi facut anumite cursuri in facultate si la master, deci si aceasta posibilitate e inchisa pentru mine.

Multi tineri din generatia mea au facut studii peste studii si au ajuns sa nu-si gaseasca un loc de munca, sa ocupe posturi unde nu se cer studii sau sa fie platiti mai prost decat muncitorii necalificati, in timp ce altii, in anii pe care acestia i-au pierdut pe bancile scolilor, au facut bani frumosi la cules de capsuni sau la alte munci necalificate in alte tari sau la alte munci si acum le rad in nas.

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Un gând despre „Ai carte ai parte, un desen despre scoala si oportunități in cariera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s