Azi, inainte de noapte de sanziene m-am gandit sa scriu despre sanziene, zanele fecioare din mitologia romaneasca ce umbla in cete prin paduri, danseaza in hora, ofera puteri magice plantelor si in forma lor negativa (iele) pocesc toti barbatii care indraznesc sa le priveasca. Ele sunt vesnic tinere, fecioare si foarte frumoase.
Cine sunt sanzinele?

Numele Sanziana provine de la latinescul sancte Diana si inseamna sfanta Diana, Diana fiind corespondentul latin al zeitei tracice Bendis si al zeitei Artemis din mitologia greaca, zeita vanatorii, a padurilor si a naturii salbatice, ocrotitoarea amazoanelor. Este clar ca legenda isi are radacinile pe vremea dacilor iar acestia aveau o mitologie foarte asemanatoare cu cea greaca si romana, existand o origine tracica comuna. La fel ca si zeita Artemis si fecioarele din alaiul ei, ielele nu suportau sa fie privite si curtate de barbati (a se vedea legenda lui Actaeon) si poceau orice flacau care indraznea sa se apropie de ele.
Sanzinele erau fecioarele din alaiul zeitei Bendis, pleiadele din aliul zeitei Artemis si din acest motiv m-am gandit sa le asociez cu dansul pleiadelor pe care l-am redat in doua dintre creatiile mele. Oare sanzienele erau pleiadele ?
Un gând despre „Sanziene, iele si pleiade”