Sanziene, iele si pleiade

Azi, inainte de noapte de sanziene m-am gandit sa scriu despre sanziene, zanele fecioare din mitologia romaneasca ce umbla in cete prin paduri, danseaza in hora, ofera puteri magice plantelor si in forma lor negativa (iele) pocesc toti barbatii care indraznesc sa le priveasca. Ele sunt vesnic tinere, fecioare si foarte frumoase.

Cine sunt sanzinele?

Zeita Bendis
Zeita Bendis

Numele Sanziana provine de la latinescul sancte Diana si inseamna sfanta Diana, Diana fiind corespondentul latin al zeitei tracice Bendis si al zeitei Artemis din mitologia greaca, zeita vanatorii, a padurilor si a naturii salbatice, ocrotitoarea amazoanelor. Este clar ca legenda isi are radacinile pe vremea dacilor iar acestia aveau o mitologie foarte asemanatoare cu cea greaca si romana, existand o origine tracica comuna. La fel ca si zeita Artemis si fecioarele din alaiul ei, ielele nu suportau sa fie privite si curtate de barbati (a se vedea legenda lui Actaeon) si poceau orice flacau care indraznea sa se apropie de ele.

Sanzinele erau fecioarele din alaiul zeitei Bendis, pleiadele din aliul zeitei Artemis si din acest motiv m-am gandit sa le asociez cu dansul pleiadelor pe care l-am redat in doua dintre creatiile mele. Oare sanzienele erau pleiadele ?

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Un gând despre „Sanziene, iele si pleiade

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s