Legenda zanei din Pestera Muierii

Dupa cum am zis in postarile anterioare exista mai multe legende legate de Pestera Muierii.

Am vorbit despre legenda conform careia in vremuri de razboi femeile se adaposteau in aceasta pestera si am si realizat un tablou pe aceasta tema cu ceva timp in urma dar mai este o legenda, cea care vorbeste despre o zana a padurii care traia in aceasta pestera si ajuta femeile infertile sa aiba copii, celor despartite le aducea barbatii inapoi, iar pe cele singure si in cautare le ajuta sa-i gaseasca pe cineva, sa nu ramana fete batrane, fiind probabil reprezentarea unei zeite stravechi a iubirii si a fertilitatii, zeita celebrata de daci

Povestea nu are final fericit ca majoritatea povestilor pentru copii, zana sfarsind arsa de focul din fundul pamantului dupa ce un tanar a venit la ea plangadu-se ca este lipsit de noroc si a profitat de ea, iar ea a murit de suparare.

Este o legenda ce isi are orginile in credintele stravechi ale popoarelor tracice, zana fiind o zeita fecioara a paduri sau o nimfa din alaiul zeitei Bendis, zeita fecioara a padurii, corespondentul dacic al zeitei Artemis sau Diana. Daci asociau aceasta zeita nu doar cu padurea si cu vanatoarea ci si cu iubirea si fertilittea. Desi zeita era fecioara si toate preotesele ei si nimfele din alaiul ei depuneau juraminte de castitate, dacii credeau ca aceasta are puterea de a ajuta femeile muritoare sa aiba parte de dragoste si sa fie fertile.

Eu intre timp am vizitat pestera si am venit de acolo cu inspiratie proasptata pentru un nou tablou

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un comentariu