Nevroglie sau celula glaiala, pictura fluorescenta

Nevrogliile sunt celule specializate care fac parte din sistemul nervos central al organismului. Ele sunt cunoscute și sub denumirea de celule gliale. Deși adesea sunt eclipsate de neuronii, nevrogliile joacă un rol esențial în funcționarea creierului și a măduvei spinării, fiind celulele care sustin si hranesc neuronii.

Spre deosebire de neuroni, nevrogliile se divid.

Există mai multe tipuri de nevroglii, fiecare având propriile funcții și caracteristici distinctive. Astfel, astrocitele sunt nevroglii care funcționează ca susținători structurali ai neuronilor și asigură aportul de substanțe nutritive către aceștia. Oligodendrocitele și celulele Schwann sunt responsabile de formarea mielinei, o substanță izolatoare care învelește axonii neuronilor pentru a spori viteza de transmitere a semnalelor nervoase.

Nevrogliile îndeplinesc și alte funcții importante, precum eliminarea substanțelor toxice, susținerea echilibrului chimic al mediului neuronal sau participarea la procesele inflamatorii în cazul leziunilor cerebrale. Ele sunt esențiale pentru o funcționare optimă a sistemului nervos.

Deși neuronii sunt deseori vedeta atunci când vine vorba de procesul de transmitere a semnalelor nervoase, nevrogliile nu trebuie subestimate. Ele reprezintă o componentă vitală și complexă a sistemului nervos, contribuind la homeostazia și funcționarea adecvată a creierului și a măduvei spinării.

Dupa o lunga serie e neuroni am pictat si o celula gliala folosind acrilice fluorescente

Publicat de

Ma numesc Corina Chirila si obisnuiesc sa desenez si sa pictez de cand aveam 13-14 ani.Nu am facut niciodata studii de specialitate si am ales un alt drum in viata mea profesionala dar pentru mine pictura va ramane cea mai placuta modalitate de petrecere a timpului liber si cel mai frumos mod in care eu imi exprim cele mai profunde trairi. Imi place sa astern pe carton, hartie, panza toate sentimentele mele, toate dorintele si fanteziile mele, toate lucrurile la care aspir dar nu pot sa ajung, toate lucrurile la care pot doar sa visez.

Lasă un comentariu